Nu de inflatie nog steeds hoog is en de vrees voor een recessie met de dag toeneemt, lijkt het voor sommige beleggers alsof de dagen van gemakkelijke winsten definitief voorbij zijn.

Maar Mary Callahan Erdoes, chief executive officer van de divisie voor vermogensbeheer van zakenbank JPMorgan, is niet zo pessimistisch. Erdoes is verantwoordelijk voor 2.800 miljard dollar aan beheerd vermogen voor klanten.

“Het is eigenlijk een uitstekende periode als je op zoek bent naar ‘alfa’- er is overal alfa,” zei Erdoes afgelopen week op de conferentie Delivering Alpha van de tv-zender CNBC. Bij beleggen is ‘alfa’ het extra rendement van een belegging ten opzichte van het rendement van een benchmark, zoals bijvoorbeeld de brede S&P 500-index voor Amerikaanse aandelen.

Het is cruciaal om belegd te blijven

Ondanks de beweeglijkheid van financiële markten dit jaar meent Erdoes dat beleggers zich niet van de wijs moeten laten brengen door onzekerheid.

"Terwijl de hele wereld gericht is op zwarte zwanen, zullen er ook witte zwanen opduiken," zei ze. "Blijven beleggen is onder de huidige marktomstandigheden een van de belangrijkste dingen en een van de moeilijkste dingen."

Erdoes wees erop dat in eerdere beurscycli die werden gekenmerkt door uitdagende markten, beleggers ook de beste rendementen konden halen, zelfs binnen een periode van slechts tien dagen. "Als je terugkijkt op de geschiedenis, zal het missen van de beste 10 dagen in elke marktomgeving je rendement halveren," legde ze uit.

7 markten die rijp zijn voor winst

Volgens Erdoes moeten vooral jongere beleggers zich in eerdere beurscycli verdiepen om te bepalen welke subsectoren deze keer beter zouden moeten presteren.

"Een jonge belegger moet zich in de feiten verdiepen, moet zich over de geschiedenis buigen, moet deze dingen begrijpen, moet de verschuivingen op lange termijn begrijpen en ervoor zorgen dat je weet wat je doet", zei ze.

Bij het analyseren van de huidige energiecrisis, verergerd door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, wees Erdoes op het jaar 1973, toen "een geopolitieke kwestie veranderde in een oliekwestie". Dat jaar waren de beste sectoren om in te investeren energie, voedsel, landbouw en telecommunicatie.

Erdoes voorspelt nog steeds dat de energie-, voedsel- en landbouwsectoren het momenteel relatief goed zullen doen, hoewel ze liever nog belegt in halfgeleiderfabrikanten en cyberbeveiligingsbedrijven.

Verder gelooft Erdoes nog steeds dat Britse banken een zeer interessante beleggingsmogelijkheid kunnen zijn, ondanks de financiële en economische perikelen waarmee het Verenigd Koninkrijk kampt.

"Vorige week zeiden mensen: 'Beleg niet in het VK. Dat is precies wanneer mensen zoals wij denken: 'Laten we daar gaan kijken.'"

Erdoes ziet ook kansen voor beleggen in China. "Ik zou geen seconde tegen China wedden", zei ze, waarbij ze wees op het grote aantal jonge werknemers, de voortdurende investeringen in de productie van halfgeleiders en elektrische voertuigen, en het tienjarenplan "Made in China 2025" om een wereldwijde technologische grootmacht te worden.

LEES OOK: Niet meer in olie- en gasbedrijven beleggen of juist het gesprek aangaan? Blijven praten levert volgens Aegon Cappital het meeste op